הלזניה היא מאפה שכבות המורכב מדפי פסטה דקים, רוטב עשיר, גבינות ומגוון תוספות אהובות.
מה שהופך את הלזניה למנה מושלמת הוא כמובן קודם כל חומרי הגלם המשובחים שמרכיבים אותה, אבל סוד קסמה האמיתי טמון באיזון המופלא והמדויק שבין שכבות עלי הלזניה, הרוטב, התוספות והגבינות, היוצרים יחד מבנה שלם והרמוניה של טעמים.
הלזניה אמנם עושה רושם של מורכבת להכנה, אבל היא בכלל לא כזו. אם מקפידים על כמה כללים, ההכנה היא יחסית פשוטה ומתקבלת מנה יפהפייה וטעימה, עם מנעד רחב של וריאציות וטעמים ומינימום התעסקות לפני ההגשה.
הכנו עבורכם את כל העצות והשלבים, צעד, צעד בדרך להכנת הלזניה המושלמת, ויש לנו גם מתכון מושלם ללזניה חלבית שתוכלו ליישם ללזניה קפרזה קלאסית, מיוחדת וחגיגית.
התבנית הכי מתאימה ונוחה להכנת לזניה היא תבנית מלבנית או מרובעת עמוקה, בעלת שוליים גבוהים, כדי שיהיה מספיק עומק להרכבה ואפייה של כל השכבות. אפשר להשתמש בתבנית פיירקס או בתבנית קרמיקה, לפי העדפתכם.
את רוטב העגבניות מומלץ להכין מעגבניות טריות או משומרות, עם תיבול עשיר בטעמים ובמרקם סמיך ומעט נוזלי כדי שדפי הפסטה יתבשלו בו היטב. חשוב לא לשים המון רוטב או מעט מדי בין השכבות כדי שמצד אחד דפי הפסטה יתבשלו ומצד שני היא לא תהפוך לעיסתית. מלאכת ההרכבה מתחילה תמיד ביציקה של רוטב העגבניות לתבנית, כדי שדפי הפסטה התחתונים יתבשלו ולא ידבקו לתחתית. יוצקים מעט מרוטב העגבניות לתחתית התבנית ואחר כך ממשיכים בבניית השכבות.
היתרון הגדול בהכנת הלזניה הוא שימוש בדפי פסטה יבשים ונהדרים, ללא כל צורך בבישול מקדים. דפי הפסטה מתבשלים בתוך הרוטב והבצק מתרכך כנדרש. מסדרים אותם בשכבות בתבנית, צמודים אחד לשני כדי שהרוטב לא יזלוג למטה.
אין סוף לשילובים שאפשר להרכיב מהם את הלזניה, גם באגף הגבינות, וכדאי לשלב כמה סוגים לקבלת מגוון של טעמים. הגבינות הכי מתאימות ללזניה הן מוצרלה טרייה, מוצרלה יבשה, פרמזן, ריקוטה, קוטג', גבינה לבנה, גבינה צהובה וגבינת עזים. חשוב להקפיד על כמות נכבדת של גבינות כדי שטעמן יורגש בלזניה.
הרטבים כאמור הם מרכיב עיקרי וחשוב מאוד בלזניה. מלבד רוטב העגבניות, שמחבר בין השכבות, מכינים גם רוטב בשמל שקושר גם הוא בין השכבות ליחידה אחת מלאה בטעם. רוטב הבשמל מהווה גם כיסוי לשכבת הבצק האחרונה בלזניה ולכן חשוב שכל הפינות יהיו מכוסות ברוטב כדי שדפי הלזניה יתרככו כנדרש.
גם כאן מבחר התוספות שאפשר לשלב בין שכבות הפסטה הוא אינסופי, הן מוסיפות טעמים ומרקמים. אנחנו שילבנו במתכון שלנו עגבניות ועגבניות שרי שנצלות ומתבשלות בין השכבות ומעניקות טעם עז ומתקתק, וכן עלי בזיליקום שמבשמים ומוסיפים טעם נהדר. אבל אפשר להכין לזניה תרד וריקוטה, לזניה עם שלל פטריות, חצילים, זיתים, בטטות, קישואים, פלפלים, כרובית, לזניה בשרית, לזניה עם טחון צמחוני, לזניה עגבניות וגבינות – ללא תוספות ועוד, ועוד.
אפשר לאפות את הלזניה ללא כיסוי תוך הקפדה שהרטבים נוזליים מספיק ומכסים היטב את דפי הלזניה, כדי למנוע את התייבשותה. אפשר גם להתחיל לאפות את הלזניה עם כיסוי, ובשלב האפייה הסופי להסיר את הכיסוי ולהשחים את פניה.
בעוד שפסטות אוכלים מיד עם הכנתן והרוטב תמיד מחכה לפסטה ולא ההפך, בלזניה הסיפור אחר לגמרי והיא נוחה להפעלה. אפשר ורצוי לתת ללזניה המבעבעת לנוח כמה דקות לפני ההגשה כדי שלא תתפרק, היא טעימה בדיוק באותה מידה יום למחרת, לאחר אחסון במקרר וחימום חוזר, ואפשר גם לשמור אותה במקרר לא אפויה ורק לאפות לפני שרוצים להגיש.
עכשיו אתם יכולים לצאת לדרך ולהתחיל לבנות שכבות, שכבות עד ליצירת לזניה מושלמת ומלאה בטעם.