מכירים את זה שאתם הולכים לירקן או עוברים ליד מדף הירקות בסופר ורואים את הכרובית - לבנה, פרחונית וחגיגית? היא עושה לכם כיף ושמחה בלב אז אתם לוקחים אותה, שמים אותה בעגלה ומתחילים לדמיין את כל המטעמים שתכינו ממנה. אחרי כמה ימים היא עוד מציצה אליכם, זקופה ורעננה מהמקרר, אחרי שבועיים היא עדיין שם, נפולה, כבר לא כל כך לבנה ובסוף היא מוצאת את עצמה בשקית האשפה. אז רגע לפני שזה קורה, אנחנו רוצים להציע לכם מקבץ טיפים לשימוש נכון ומגוון, ומתכוני כרובית נהדרים שיזכירו לכם את העושר הענקי הטמון בה.
הכרובית היא ירק ממשפחת המצליבים, בריאה, טעימה, זמינה לקנייה, טרנדית, נוחה לבישול ואפייה במגוון דרכים וצורות, יפה ומרשימה בצורתה וצבעה. יש לה טעם משגע, שילוב של מעט מתקתקות וחריפות עדינה ונעימה. המרקם שלה נע בין פריכות לנימוחות, תלוי באופן השימוש, ואפשר להכין ממנה אינספור מאכלים מגוונים.
הכרובית היא ירק שגדל ומגיע לשיאו בחורף, בתקופות קרות. היא אוהבת דווקא קור ולא חום, בקיץ היא חשופה לפגיעתם של סוגי מזיקים שונים ולקרינת השמש. עם התפתחות החקלאות, והיכולת לספק לכרובית תנאים מיטיבים בכל עונות השנה, ניתן למצוא אותה בשווקים באופן קבוע. הכרובית קלה לתפעול וזמן הריכוך שלה מאוד מהיר אבל אפשר גם להשיג אותה חתוכה בצורתה הטבעית או מצופה בציפוי פריך במקפיאים ברשתות השיווק השונות.
בעזרת העיניים וקצת חוש מישוש. כרובית טרייה היא כרובית שהעלים שעוטפים את התפרחת שלה ירוקים, חיוניים ומוצקים, אם רואים ומרגישים שהם מסמורטטים ורכים מחפשים אחת אחרת. אחר כך ממשיכים ומסתכלים על התפרחת, היא צריכה להיות נקייה מכתמים שחורים, פגמים וריקבון, הפרחים עצמם צריכים להיות פריכים, נוקשים וללא מרווחים ביניהם.
פרחי התפרחת, העלים הירוקים והצפיפות של הכרובית יכולים לגרום להצטברות של לכלוך או חרקים. הדרך הכי טובה להסרתם היא להשרות את הכרובית, שלמה או חתוכה לפרחים, במים עם מלח, מים עם חומץ או גם וגם, למשך 20 דקות. אחר כך לשטוף אותה ביסודיות במים.
האמת היא שהיא מעולה בכל דרך, בצורתה השלמה או החתוכה, בתפרחות גדולות או קטנות. גם בצורתה הטרייה, בבישול, בטיגון, בצלייה, באפייה ובאידוי. היא מעניקה מטעמה ומרקמה הנהדרים לכל מה שמכינים ממנה ומתמזגת מעולה עם כל טעם שמוסיפים לה – תבלינים יבשים, רטבים, עשבי תיבול, ועם כל סוגי המטבחים.
שיטה פופולארית ומוצלחת מאוד לכרובית שלמה ואפויה בתנור, מנה פשוטה להכנה וסופר מרשימה. לקחנו את הכרובית היפה, ציפינו אותה בתבלינים חמים, שום ושמן זית איכותי וצלינו אותה בתנור עד שהיא נהייתה קריספית וזהובה בשוליה ונימוחה בתוכה. אפשר להגיש אותה כמנה ראשונה, כתוספת ליד העיקרית או לאכול אותה כעיקרית צמחונית.
כרובית היא חומר גלם עיקרי ונהדר בפשטידה כירק חתוך ומבושל ומשתלבת נהדר עם עוד מרכיבים. לקחנו אותה, פירקנו אותה לתפרחות, בישלנו ושילבנו אותה עם בטטה מתקתקה, תבלינים כמו אגוז מוסקט, טחינה, יוגורט ועוד דברים טובים והכנו פשטידת כרובית בריאה, משודרגת ומפנקת שהיא פתרון מושלם לארוחת ערב סופר מהירה וטעימה.
כרובית יכולה להיות הכוכבת העיקרית בתוך סלט עשיר, מגוון ומאוד משביע. אפשר לשלב אותה טרייה, חלוטה, מבושלת ומטוגנת עם מעטה פריך. אנחנו הלכנו על הגרסה בה הכרובית עטופה בציפוי פריך ויחד עם עדשים, עשבי תיבול, עגבניות, גבינת מוצרלה טרייה ותיבול מדויק קיבלנו סלט כרובית מרענן שמהווה ארוחה אמיתית.
לכרובית מבושלת יש מרקם חמאתי, קרמי ונימוח שמשתדך נהדר עם מוצרי חלב. קיבלנו השראה מהמטבח הצרפתי והכנו גראטן, את תפוח האדמה החלפנו בכרובית, פינקנו אותה בשלל גבינות עשירות, תיבלנו להעמקת הטעמים וקיבלנו מנה ממכרת, מרשימה וממש מהירה שיכולה להשתלב נהדר בארוחות צמחוניות.
במבט ראשון הכרובית לא נראית כמו ירק שאפשר למלא, אבל במבט שני בתוך התפרחת המרשימה שלה מתחבאות פינות שאם ממלאים אותן מתקבלת מנת כרובית מיוחדת, יפה וטעימה, שיכולה להשתלב נהדר כמנה ראשונה או כארוחה בפני עצמה. אנחנו לקחנו פרח כרובית מוצק ועסיסי ומילאנו אותו בטחון צמחוני, עשבי תיבול ותבלינים ועטפנו אותו בציפוי אקזוטי של קארי, לימון ותימין.