התקופה האחרונה לימדה אותנו להסתגל לכל מיני דברים חדשים, גם בתחום הבישול. בעקבות המחסור בביצים – כדאי לדעת שאפשר לאמץ אלטרנטיבות זמינות שמחליפות בקלות וביעילות את תפקידן בכל סוגי הבישול.
לביצים יש תפקיד פונקציונלי בבישול: הן קושרות ומדביקות מרכיבים, מייצבות, מעניקות לחות וגם מקציפות ומספקות נפח ויציבות – את כל הפונקציות האלו אפשר להשיג גם בעזרת חומרי גלם אחרים.
מבחינה תזונתית, הביצים מספקות לגוף חלבון, אבל אפשר לצרוך חלבון בקלות משלל מזונות אחרים, ובמיוחד מקטניות (שעועית, עדשים, חומוס ועוד).
תחליפי הביצים המופיעים כאן מותאמים לפונקציה שלהם בכל סוג של בישול כמפורט, וגם לטעמים המתאימים ביותר לכל סוג של מאכלים. כל תחליף המצוין להלן הוא שווה ערך לביצה אחת במתכון – הקפידו לדייק ולחשב בהתאם לכמות הביצים הנדרשת בכל מתכון.
ברגע שתתנסו בתחליפים ותגלו מה הכי נוח לכם ולמה אתם הכי מתחברים מבחינת הטעמים – תוכלו להשתמש בתחליפים באופן קבוע – כאשר נתקעים בלי ביצים בבית, כאשר מחירן עולה או כאשר אתם רוצים להסב את המנות לטבעוניות.
מתקדמים יכולים להכין גם חביתות, שקשוקות ושאר מאכלי ביצים מטוגנות – ללא ביצים כלל – בעזרת קמח חומוס, קמח תירס או שילוב של שניהם. צריך רק להתנסות.
מתקדמים יכולים להשתמש גם באחד הטרנדים הטבעוניים שהפכו לנפוצים – שימוש במי בישול של גרגירי חומוס (או בנוזל קופסת שימורים של גרגירי חומוס). הנוזל הזה נקרא אקווה פאבה (מי קטניות). 2 כפות מהנוזל מחליפות חלבון ביצה אחד. נהוג להשתמש בנוזל במתכונים שיש בהם קצף ביצים, כמו מרנגים או מוסים – מקציפים את הנוזל כ-10 דקות או עד שהוא נראה כמו קצף ביצים יציב.
3 כפות טחינה + 2 כפות מים טחינה מדוללת במים יוצרת תערובת הדומה במרקמה לביצה, והיא תדביק ביעילות תערובת של קציצות או של פשטידה. טעמה יכול גם לתרום לטעם המאכל – בתנאי שהוא מתאים לשאר המרכיבים.
3 כפות מחית תפוחי אדמה מבושלים + כפית מים פירה תפוחי אדמה ניטרלי מדולל במעט מים ייצור חומר הדבקה וקישור מצוין, ויוסיף גם עמילן שיעזור בייצוב המאפה המלוח.
3-2 כפות קמח תפוחי אדמה או קורנפלור + 2 כפות מים קמח תפוחי אדמה או קורנפלור, שהם מוצרים זמינים, מהווים תחליפים למחית תפוחי האדמה הדורשת בישול מקדים.
לחצו למתכון לפשטידת בצל פרווה שתוכלו להמיר בה את הביצים >>
ולמתכון לקציצות סופר אווריריות שתוכלו להמיר בהן את הביצים גם כן >>
1/2 בננה מרוסקת - כדאי לרסק את הבננה קצרות במעבד מזון כדי ליצור מרקם חלק. הבננה תוסיף ללחם את הלחות הנדרשת ותדביק היטב את מרכיבי הבצק.
כף זרעי צ'יה + 1/2 כוס מים (מערבבים ומשרים כ-15 דקות עד שהתערובת סמיכה) - זרעי צ'יה ידועים בערכם התזונתי הגבוה. כשמערבבים אותם עם מים הם מתנפחים ויוצרים תערובת בעלת מרקם ג'לטיני. המרקם הזה הוא תחליף מצוין למרקם הביצה שקושר את המרכיבים ותורם ללחם לחות ויציבות. אפשר להשתמש בזרעי צ'יה טחונים או שלמים.
1/4 כוס רסק תפוחי עץ (ללא סוכר) - רסק תפוחים (קנוי או מוכן בבית - במעבד מזון) הוא תחליף נוח וזמין הדומה לבננה מרוסקת – גם הוא קושר ומעניק לחות.
לחצו למתכון לעוגיות שוקולד צ'יפס שתוכלו להמיר בהן את הביצים >>
1/2 בננה מרוסקת גם כאן תפקידה של הבננה המרוסקת למחית חלקה הוא לקשור את מרכיבי המאפה, להדביקם היטב ולתרום לחות.
3 כפות חמאת בוטנים + 2 כפות מים המרקם הסמיך של חמאת הבוטנים יעשה את פעולת הקישור וההדבקה של מרכיבי המתכון בקלות. הטעם הדומיננטי יכול לתרום רבות למאפה המתוק – לאלו שאוהבים את הטעם.
1/4 כוס רסק תפוחי עץ (ללא סוכר) רסק התפוחים קושר ומדביק את רכיבי המתכון המתוק, והוא תורם לחות למאפים.
3 כפיות טחינה + 2 כפות מים טחינה מדוללת במים יוצרת תערובת הדומה במרקמה לביצה, והיא תדביק ביעילות תערובת של עוגות ועוגיות. טעמה הדומיננטי יכול לתרום לטעם המאפה – בתנאי שהוא מתאים לשאר המרכיבים.
כף זרעי צ'יה + 1/2 כוס מים (מערבבים ומשרים כ-15 דקות עד שהתערובת סמיכה) זרעי צ'יה ידועים בערכם התזונתי הגבוה. כשמערבבים אותם עם מים הם מתנפחים ויוצרים תערובת בעלת מרקם ג'לטיני. המרקם הזה הוא תחליף מצוין למרקם הביצה שקושר את המרכיבים ותורם למאפים לחות ויציבות. אפשר להשתמש בזרעי צ'יה טחונים או שלמים.
כף זרעי פשתן טחונים + 3 כפות מים (מערבבים עד שהתערובת סמיכה) זרעי הפשתן דומים בערכם התזונתי ובמרקם המתקבל לאחר ערבובם עם מים - לזרעי הצ'יה. מעבר לקשירה, ההדבקה, היציבות והלחות – הם יתרמו גון טעם אגוזי למאפים המתוקים.
חלב (רגיל או צמחי) מעורבב עם מעט סירופ מייפל
שמן צמחי או שמן קוקוס